ÎMPREUNĂ PENTRU UN VIITOR SĂNĂTOS!

4 februarie – Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

Înapoi
4 februarie – Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, marcată anual pe 4 februarie, are scopul de a crește gradul de conștientizare și educație globală privind cancerul, având ca obiectiv prevenirea milioanelor de decese cauzate anual de această boală. Campania lansată în acest an pentru perioada 2025-2027 are tema „Uniți prin unicitate” și se va axa pe o abordare centrată pe pacient. Aceasta subliniază diversitatea nevoilor și perspectivelor, dar și unitatea în efortul de a reduce povara globală a cancerului și de a oferi tuturor îngrijiri de calitate.

Prevenția și depistarea precoce sunt cruciale pentru creșterea șanselor de supraviețuire. Specialiștii recomandă controale anuale pentru identificarea cancerului în stadii incipiente, când tratamentele sunt mai eficiente. Conform datelor oficiale, în Europa, anual sunt depistate peste 2,7 milioane de cazuri noi, iar în aceiași perioadă, 1,3 milioane de oameni pierd lupta cu boala. În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie a doua cauză de deces, după afecțiunile cardiovasculare, iar cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate sunt cancerul mamar, colorectal, de prostată și de piele, care reprezintă aproape 53% din totalul pacienților cu tumori maligne. Potrivit specialiștilor, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV) ș.a. sporesc semnificativ riscul de dezvoltare a tumorilor maligne. De asemenea, factori precum consumul de tutun, obezitatea, abuzul de alcool, lipsa unei alimentații echilibrate și a activității fizice, precum și expunerea la razele ultraviolete contribuie considerabil la apariția cancerului.

E de menționat că, în această zi nu doar reflectăm asupra provocărilor cauzate de cancer, ci și un moment de a celebra viața și curajul pacienților care luptă continuu pentru a învinge această boală nemiloasă.

Ziua Mondială de combatere a cancerului face parte din Campania globală promovată de Carta de la Paris, adoptată în 2000. Aceasta subliniază necesitatea colaborării între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului, o boală care ucide anual peste 8,2 milioane de oameni la nivel mondial. Este important de menționat că, potrivit specialiștilor, până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate anual prin implementarea unor strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament de calitate acordat în timp util.

04.02.2025
Close menu