ÎMPREUNĂ PENTRU UN VIITOR SĂNĂTOS!

Leucemia: informații esențiale și speranțe prin studiile clinice

Înapoi
Leucemia: informații esențiale și speranțe prin studiile clinice

Leucemia: progrese, speranță și inovație prin studiile clinice

Leucemia este un cancer al celulelor sângelui sau ale măduvei osoase caracterizat printr-o creștere anormală a celulelor imature albe din sânge numite blaști (singular blast). Măduva osoasă, responsabilă de fabricarea celulelor sângelui, este invadată de celule anormale, împiedicând formarea globulelor roșii, albe și a trombocitelor, vitale pentru oxigenare, imunitate și coagulare. Leucemia este un termen care se referă la un grup mai larg de afecțiuni ce afectează sângele, măduva osoasă și sistemul limfoid, toate fiind incluse în categoria tumorilor hematologice. Conform datelor oficiale, aproximativ 90% dintre cazurile de leucemie sunt diagnosticate la adulți, iar 10% dintre acestea sunt identificate în rândul copiilor. Leucemia poate fi limfocitară sau mieloidă, de asemenea poate fi, acută sau cronică.

Există patru tipuri principale de leucemie, clasificate în funcție de evoluția bolii și tipul de celulă implicată: leucemia acută limfocitară (LAL), leucemia acută mieloidă (LAM), leucemia cronică limfocitară (LCL) și leucemia cronică mieloidă (LCM).

Cât de gravă este leucemia?

Leucemia este o afecțiune gravă, cu potențial fatal, dar nu întotdeauna. Gravitatea depinde de tipul leucemiei (acută sau cronică), vârsta pacientului și stadiul bolii. Leucemiile acute (LAL și LAM) necesită tratament rapid, pe când cele cronice (LCL și LCM) pot evolua mai lent și necesită o monitorizare atentă pe termen lung, tratamente care pot include medicație pentru controlul bolii și, în unele cazuri, transplant de măduvă osoasă. Diagnosticul precoce este crucial pentru a crește șansele de reușită ale tratamentului.

Care sunt cauzele apariției leucemiei?

Cauzele apariției leucemiei nu sunt pe deplin înțelese, însă se consideră că leucemia se datorează unor anomalii la nivelul ADN-ului celulelor din măduva hematogenă ceea ce interferă cu controlul normal al diviziunii celulare, astfel încât celulele afectate se înmulțesc necontrolat sau sunt rezistente la moartea celulară normală, rezultând leucemia.

Simptomele leucemiei: La ce trebuie să fim atenți?

Este vital să fim conștienți de simptomele leucemiei și să consultăm un medic dacă acestea persistă:

Oboseală extremă și slăbiciune

Febră sau transpirații nocturne

Dureri osoase sau articulare

Pierdere inexplicabilă în greutate

Vânătăi sau sângerări necontrolate (nas, gingii, vânătăi ușoare)

Ganglioni limfatici umflați (gât, axilă, zona inghinală)

Infecții frecvente sau severe

Erupții cutanate sau pete roșii pe piele.

Factorii de risc: Ce trebuie să știm?

Deși cauza exactă a leucemiei nu este cunoscută, există factori de risc ce pot crește șansele de îmbolnăvire:

Expunerea la radiații

Expunerea la anumite substanțe chimice (atât de uz casnic, cât și industrial)

Anumite afecțiuni genetice

Istoric familial de leucemie

Fumatul - istoricul de fumat sau expunerea pasivă la fumatul pasiv reprezintă un factor de risc de a dezvolta leucemie acută mieloidă.

Cum prevenim maladia?

Deși nu există o metodă sigură de a preveni leucemia, dar un stil de viață sănătos, fără fumat și evitarea expunerii la substanțe toxice pot reduce riscul.

Controalele medicale regulate și analizele de sânge sunt importante, mai ales pentru persoanele cu factori de risc.

Când trebuie sa mergi la medic?

Fă-ți o programare la medicul de familie dacă ai semne sau simptome persistente care te îngrijorează.

Simptomele leucemiei sunt adesea vagi și nu sunt specifice. La început acestea, adesea, pot fi interpretate ca fiind datorate altor boli, deoarece pot semăna cu simptomele gripei sau ale altor maladii.

Uneori, leucemia este descoperită ca urmare a analizelor de sânge, ca de exemplu hemoleucograma, efectuate pentru o altă afecțiune sau în urma verificărilor de rutină, în cadrul controalelor periodice. De asemenea, medicul iți poate recomanda o serie de analize dacă ai semne și simptome sugestive de leucemie.

Tratamentul leucemiei

Acesta variază în funcție de tipul și stadiul bolii, incluzând o combinație a următoarelor metode de tratament: chimioterapia, radioterapia, transplantul de celule stem, imunoterapia și terapia țintită, inclusiv terapiile inovative în cadrul trialurilor clinice.

Studiile clinice: o speranță pentru vindecare

Studiile clinice sunt cercetări medicale ce testează noi tratamente și combinații de tratamente, oferind pacienților acces la terapii inovatoare. Aceste studii sunt vitale pentru progresul în lupta împotriva cancerului, contribuind la dezvoltarea de terapii mai eficiente și cu mai puține efecte secundare. Trialurile clinice recente se concentrează tot mai mult inclusiv pe dezvoltarea de tratamente inovatoare pentru leucemie. Printre acestea se numără terapiile genice, care pot modifica celulele pacientului pentru a lupta mai eficient împotriva bolii, terapia CAR-T (chimeric antigen receptor T-cell), care utilizează celulele T modificate ale pacientului ”reprogramate” pentru a distruge celulele leucemice. De asemenea, cercetările se concentrează pe medicamente ce vizează mutațiile genetice specifice care cauzează leucemia. Aceste tratamente promițătoare ar putea aduce o soluție definitivă în combaterea leucemiei în viitor, cu șanse de a reduce recidivele și de a îmbunătăți ratele de supraviețuire.

Concluzie

Leucemia este o boală gravă, însă, datorită progreselor în cercetare și tratamentelor inovative, șansele de supraviețuire și vindecare au crescut semnificativ în ultimii ani. Informarea, conștientizarea simptomelor și efectuarea controalelor medicale la timp sunt cruciale, susțin specialiștii. Mai mult, studiile clinice joacă un rol fundamental în dezvoltarea de noi tratamente, oferind pacienților o nouă șansă la viață.

Conform statisticilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 500.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu leucemie la nivel global, iar numărul deceselor depășește jumătate din această cifră. Leucemia ocupă locul 13 în clasamentul incidenței cancerelor, iar în ceea ce privește numărul de decese cauzate de cancer, leucemia ocupă locul 10 la nivel mondial.

28.02.2025